Kuuluisia suomalaisia musiikin tuottajia

Suomalaisesta kevyestä musiikista ei varmaankaan voitaisi puhua ilman Toivo Kärkeä. Varsinaisesti Kärki oli tietysti säveltäjä, ja hänen tunnettuja 1930- ja 1940-luvun kappaleitaan ovat mm. useat erilaiset tango kuten Liljankukka. Hänen sävellyksiään levytettiin kuitenkin jopa 1400, ja lisäksi hän teki musiikin noin 50 elokuvaan.

Musiikkituottajana hän toimi 1950-luvulta alkaen ja hän nosti parrasvaloihin monta laulajaa, jotka ovat aktiivisia tai joiden musiikkia kuunnellaan vielä tänäkin päivänä, kuten esim. Katri Helenan, Markku Aron ja Irwin Goodmanin. Äänitysteknisesti 1950- ja 1960-luvulla musiikkia tehtiin pitkälti vielä senaikaisen tekniikan ja ääni-insinöörien taitojen ehdolla. Äänitykset ovat ihan onnistuneita, mutta mitään omaa ”soundia” niistä ei löydy. 1970-luvulla alkoi ilmestyä pop-musiikkiin erikoistuneita tuottajia, joista voidaan mainita ainakin Måns Grundström ja Pave Maijanen. He olivat hyvin tuotteliaita ja heillä oli jo paljon äänitysteknisiäkin ideoita.

1980-luvulla nousi julkisuuteen sen sijaan eräs taiteellinen tuottaja, jonka kohdalla voi jo puhua omasta soundista, nimittäin T.T. Oksala. Hän loi mm. Peer Günt-yhtyeen omaperäisen raskaan soundin 1980-luvun puolivälissä, ja Oksalan tuotannon jälki on kuultavissa monissa suomalaisissa 1980-luvun julkaisuissa. 1990-luvun puolella hän toimi tuottajan myös monelle nykyäänkin aktiiviselle yhtyeelle, esim. sellaisille kuin Negative, Lordi, Fintelligens ja HIM.

1990- ja 2000-luvun puolella on sekä kaupallisia että taiteellisia tuottajia alkoi jo liikkua runsaasti suomalaisissa musiikkipiireissä, he ovat tavallaan T.T. Oksalan manttelinperijöitä, sillä Oksala menehtyi vuonna 2010. Esimerkiksi Mikko Karmila ja Jukka Backlund ovat tunnettuja tämän päivän musiikintuottajia.

About

View all posts by