Motörhead – lajinsa suuri ääni ja vaikuttaja

Vuonna 1975 perustettu englantilainen hard rock-yhtye Motörhead oli tyylilajinsa mestari. Se oli perustajan, yhtyeen keulakuvan, laulajan ja basistin, Ian ”Lemmy” Kilmisterin oma tuotos, joka niitti maailmanmainetta kunnioitettavan ajan eli neljänkymmenen vuoden ajan. Kilmisterin äkillinen kuolema vuonna 2015 hautasi myös Motörheadin, mutta heidän sielunsa ja vaikutuksensa elää edelleen monen metallibändin tuotannossa.

Motörheadin mittava ura oli täynnä menestystä

Lemmy Kilmister perusti bändin ja keksi sen nimen. Motörhead -sana löytyi Kilmisterin entiselle bändilleen säveltämästään laulusta ja ö lisättiin kunnianosoituksena Blue Öyster Cultille. Bändin muut jäsenet olivat aloittaessa kitaristi Eddie Clark ja rumpalisti Phil Taylor. Jäsenet vaihtuivat kuitenkin bändin uran aikana useasti, vain Kilmister pysyi alkuperäisenä jäsenenä.

Bändi teki useita levyjä, joista Overkill ja Bomber nostivat yhtyeen maailmanlaajuiseen suosioon. Muita suursuosittuja levyjä olivat muun muassa Ace of Spades, No Sleep `till Hammersmith ja 1916, jolla yhtye sai Grammy-ehdokkuuden. Uransa päättäessään Motörhead oli tehnyt kunnoittavat 25 studioalbumia, 10 livealbumia ja 5 kokoelma-albumia. Motörhead teki myös albumien myötä kiertueita ympäri Eurooppaa. He vierailivat Suomessa 30 kertaa, joista viimeisin vain kuukausi ennen Kilmisterin äkillistä kuolemaa.

Perustaessaan bändin Kilmister ei varmasti koskaan pystynyt kuvittelemaan kuinka suosittu bändistä tulisi. Heidän levyjään on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta. Heidän musiikillaan oli suuri vaikutus trash metal -musiikkilajin syntymisessä. Motörhead tarkoitti faneille ainoastaan Lemmy Kilmisteriä. Hänen ihannointinsa oli elämäntapa, joka on tuottanut markkinoille ainutlaatuisia oheistuotteita.

Motörheadin ja Lemmyn jäljet näkyvät edelleen

Motörheadin omapäinen ura ja ainutlaatuinen musiikkityyli vaikuttivat jo 70-luvulta lähtien monien suurien bändien syntyyn ja tuotantoon. Nykyisistä bändeistä Metallica, Megadeth, Slayer ja Anthrax ovat saaneet vaikutteita Motörheadin musiikista. Lemmy Kilmisterin hahmon takaa löytyi sivistynyt, omaa tietään kulkeva herrasmies, kuten hänestä tehty dokumentti paljasti.

Veijarimaisen Kilmisterin persoonallinen hahmo jätti ympäri maailman muistoja ainutlaatuisesta musiikkivaikuttajasta. Hänet muistetaan rocklegendana, joka ei koskaan tinkinyt tekemistään ja teki loppunsa asti rakastamaansa asiaa, musiikkia.

About

View all posts by