Musiikin voima

Musiikilla on ihmeellinen vaikutus ihmiseen: musiikki herättää tunteita, muistoja, tuottaa elämyksiä ja auttaa saavuttamaan halutun vireen tekemisessä. Musiikki on taiteenlajeista se, jolla on suurin vaikutus ihmisen tunteisiin. Musiikki stimuloi mantelitumaketta, jonka tehtävänä on tunnereaktioiden muistaminen ja stimulointi. Siksi musiikin avulla voidaan rauhoittua, rentoutua, keskittyä ja toisaalta hakea vimmaa ja voitontahtoa. Urheilijoille ja ylipäätään erilaisiin kilpailuihin osallistuville on musiikilla suuri merkitys. Toiset kuuntelevat tsemppimusiikkia, jolla he saavat itsensä sopivan aggressiiviseen vireeseen tai muutoin hyvään potkuun. Jotkut taas haluavat kuunnella rentouttavaa ja rauhoittavaa musiikkia saadakseen sopivan flow-tilan tekemiseensä.

Useimmat ihmiset kuuntelevat jonkinlaista voima- tai tsemppimusiikkia ennen jonkin tärkeän asian tekemistä, ja vieläpä samoja musiikkikappaleita tai levyä, tietyn yhtyeen tai muusikon musiikkia. Yhdistämme onnistumisen voimamusiikkiimme. Voimamusiikin tyyppi riippuu yksilöstä ja hänen musiikkimaustaan tai tottumuksista kuunnella tietyn tyyppistä musiikkia. Jollekin voimamusiikki on klassista, esimerkiksi Edvard Griegin säveltämän Peer Gyntin Vuorenpeikkojen tanssi tai Aram Hatšaturjanin Miekkatanssi ovat klassisen musiikin kappaleita, joilla varmasti saa adrenaliinitasot koholle. Voimaa voi saada myös rauhallisemmasta, meditatiivisesta musiikista. Meditatiivinen musiikki ei välttämättä ole kovin yleisesti tunnettua, mutta sitä suositellaan muun muassa tenttiin valmistumiseen tai ylipäätään rauhoittumiseen eli jos vaikka edessä olisi tärkeä pokeriturnaus ja kaipaat hyvään flow-tilaan pääsyä, kannattaa antaa mahdollisuus esimerkiksi meditatiiviselle shamaanimusiikille.

Voimamusiikki vauhdittaa tekemistä

Valtaosa varmasti kuitenkin kallistuu enemmän niin sanotun kevyen tai populaarimusiikin eri alalajien puolelle, kun haetaan voimamusiikkia erilaisiin tilanteisiin. Lisäpuhtia musiikista voidaan tarvita arkisten, tylsien kotitöiden tekemiseen tai joskus voi kaivata rohkeutta vaikkapa tiukkaan työhaastatteluun. Siivoaminen on paljon mukavampaa, kun kuuntelee sopivasti vauhdittavaa ja kannustavaa musiikkia. Kuntoilijoidenkin askellusta vauhdittaa mieleinen musiikki. Kuntoilijoiden musiikin kuuntelua ja sopivasti motivoivan musiikin yhteyttä on tutkittu paljonkin, koska tiedetään että musiikki antaa siivet lenkkareihin. On huomattu, että ” treenimusiikki kannattaa valita siten, että tempo on muutaman iskun minuutissa nopeampi kuin mihin on yleensä tottunut.” (Music in Exercise and Sport -tutkijaryhmän johtaja, Costas Karageorghis, 2014). Nopeampi tempo nostaa siis askeltahtia ja antaa lisäenergiaa. 

Myös kilpaurheilijat hakevat usein itselleen hyvän ottelu- tai kilpailufiiliksen oman voimamusiikkinsa avulla. Suomalaisia kilpaurheilijoita haasteltiin voimamusiikin osalta vuonna 2015. Haastatelluista trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela kertoi kuuntelevansa 80-luvun kotimaisia hittejä ennen kilpailuja. Satun kuulokkeissa saattaa soida esimerkiksi Paula Koivuniemen Aikuinen nainen. Nuoremman polven edustaja, pika-aituri Nooralotta Neziri puolestaan nostaa kilpailutunnelmansa kattoon adrenaliinia pumppaavilla kappaleilla ja näihin Nezirillä kuuluvat Eminemin Lose yourself, tai joku muu sopiva rap-kappale. Myös urheilun ulkopuolella, muissa lajeissa kilpailevat ihmiset hakevat hyvän pelitunnelman itselleen musiikin avulla.

Esimerkiksi maailman tunnetuin pokeriammattilainen, kanadalainen Kid Poker eli Daniel Negreanu valmistautuu pokeriturnauksiin kuuntelemalla Rocky-elokuvan soundtrackia, joka onkin melkoinen adrenaliinitykitys Eye of the Tigereineen. Monet muutkin pelaajat rohkaisevat itseään musiikin avulla ja suosituimmista kappaleista on tehty soittolista. Tarkempaa tietoa online pokerin pelaajien, musiikkimieltymyksistä, ja miten lista on muodostunut, löydät esimerkiksi PokerStarsin sivustolta.

Musiikki lohduttaa

Musiikin voima on yhtä ihmeellinen myös vaikeina aikoina. Musiikki lohduttaa ja antaa voimaa uupuneelle, masentuneelle tai surevalle. Silloin voimamusiikkina toimii parhaiten musiikki, joka ei nostata adrenaliinia, vaan pikemmin sellainen musiikki, joka rauhoittaa sykettä ja jonka soinnut ja sanat ovat lohdullisia. Uppoavalla Titanicillakin pidettiin ihmisten paniikki ja ahdistus kurissa soittamalla musiikkia ja laulamalla lohdullisia lauluja. Suomalaisen tutkimuksen mukaan jopa surullinen musiikki voi lohduttaa. Surullisen musiikin vaikutusta tutkinut Henna-Riikka Peltola on sanonut, että musiikki, joka on rauhallista ja jossa on kauniita harmonioita, koetaan usein surulliseksi. Peltolan mukaan suomalaisen musiikkiperinteen mukaisesti musiikki sävelletään kauniiksi ja herkäksi.

Musiikki on usein myös olennainen osa eri taidemuotoja. Tanssiesityksiin valitaan usein sellaisia kappaleita, jotka nostavat ja muokkaavat haluttua tunnelmaa. Esimerkkinä voisi käyttää mielenkiintoista, monipuolisesti musiikkia hyödyntävää tanssiesitystä: Kansallisbaletin kiehtova Liikkeen legendat -niminen nykybalettiesitys, jossa on käytetty voimamusiikkia parhaimmillaan: Apocalyptican musiikin tahtiin tanssiva miesryhmä on kokonaisuudessaan vaikuttava kokemus, jossa musiikilla ei ole mitenkään pieni merkitys.

About

View all posts by