Musiikki peleissä

Kuten tiedämme, äänimaailma ja musiikki on tärkeä osatekijä elokuvissa. Niillä voidaan luoda erilaisia tunnelmia ja efektejä, ja elokuvan teemamusiikki saattaa joskus jopa jäädä elämään ihmisten mielissä voimakkaammin kuin itse elokuva. Aivan sama koskee myös pelien maailmaa, jossa vasta äänimaailma ja musiikki täydentävät pelikokemuksen oikeanlaiseksi.

Tämän lisäksi äänillä ja musiikilla on myös tärkeä funktionaalinen tehtävä peleissä: ne nimittäin kertovat pelaajalle, miten hänen pelinsä etenee. Voiton tai bonuksen osuessa kohdalle, seuraa usein onnittelufanfaari. Pelin yllättävä loppuminen on taas tehostettu ikävämmällä musiikilla. Jopa pelissä tapahtuvat toiminnot, kuten hypyt, askeleet, iskut, ampumiset ja kaikki muu vastaava kaipaa äänitehostetta, jotta pelaaja tietää, että peli etenee hänen haluamallaan tavalla.

Joissakin peleissä musiikista on tullut jo ikoninen osa peliä, kuten esimerkiksi Angry Birdsin melko erikoinen musiikki. Tämä suomalaista kansanlaulua melodialtaan muistuttava lintupelin musiikki on niin omaleimainen, että Angry Birdsin pelaajan tunnistaa jo kuuloetäisyydeltä. Vastaavia onnistuneita musiikkivalintoja on monissa muissakin suosituissa peleissä, vaikka sitä ei välttämättä pelaamisen keskellä aina tule ajatelleeksi. Hienoja musiikkikokemuksia tarjoaa myös suomalaisten suosima pelipalvelu Betsson, jonka pelivalikoimasta löytyy suuri määrä esim. videoslot-pelejä, joiden musiikki täydentää hyvin pelin teemaa. Betssonissa voi videoslottien lisäksi pelata myös perinteisiä kasino-pelejä tai harrastaa vaikka vedonlyöntiä. Betsson ja muut online-pelipalvelut tarjoavat parhaan pelikokemuksen kun omaan tietokoneeseen on liitetty hyvä äänentoistojärjestelmä, jolloin pelien musiikki pääsee hyvin oikeuksiinsa. Vastaavasti älypuhelimella pelattaessa voi käyttää kuulokkeita.

Musiikilla ja äänimaailmalla on tärkeä rooli niin elokuvissa, teatterissa kuin peleissäkin. Ja oikeastaan musiikki on mukana aivan jokapäiväisessä elämässäkin: lasten leikeissä, tavaratalojen taustamusiikkina, autolla ajaessakin on mukava jotakin kuunnella, ja jopa puhelinten odotusäänenä on usein musiikkia. Peleissä musiikin rooli kuitenkin vielä entisestään korostuu, ja voisi ehkä jopa väittää, että suositun pelin hyvä musiikki on eräs pelin suosion syy.

About

View all posts by