Opettele säveltämään omaa musiikkia

Monet haluaisivat säveltää omia kappaleita, mutta se ei ole aina niin helppoa. Säveltämiselle ei ole yhtä ainutta tapaa, vaan sävellysprojekti voi onnistua – tai epäonnistua – lukuisin eri keinoin. Kaikki riippuu siitä, mitkä elementit ovat itselle tärkeitä ja mitä musiikissaan haluaa kuulla.

Kappaletta säveltämään lähdettäessä ei ole välttämätöntä, että säveltäjällä on edes ideaa kappaleesta. Jotkut hittibiitit syntyvät kuin itsestään esimerkiksi kitaraa tai pianoa soittaessa. Melodia voi olla todella yksinkertainen. Varsinkin bändille sävelletyssä musiikissa melodia voi olla muutaman äänen kuljetus, joka on tehty duuri-, molli- tai pentatonisen asteikon perusteella. Tällaisia simppeleitä melodioita käytetään monesti pop-kappaleissa, koska ne ovat tarttuvia ja niiden mukana on helppo laulaa.

Melodian taustalla ei välttämättä tarvitse olla sointupohjaa. Tämä saattaa tietysti hieman hankaloittaa kappaleen tekoa, mutta valmiiseen melodiaan voi säveltää sointupohjan myöhemmin. Helpoin tapa on lähteä liikkeelle 2-4 äänen melodiasta. Sointukierto voi olla tukemassa melodiaa, mutta melodian voi säveltää myös sointukierron päälle. Jos sointukiertoon tai melodiaan ei ole täysin tyytyväinen, kannattaa kokeilla muuttaa joko yhtä tai kahta ääntä. Säveltäminen tapahtuu siis hyvin pienillä liikkeillä.

Eräs tapa säveltää ovat riffit, jotka yleensä liitetään kitaraan. Monet meistä tunnistavat kappaleen jo alussa olevan riffin perusteella. Riffit sopivat erinomaisen hyvin raskasta rockia ja heviä soittaville yhtyeille. Kun kitarariffiin yhdistää vielä menevän basson, on tarttuva kappale taattu.

About

View all posts by