Suositut suomalaiset hard rock -yhtyeet

Suomalaiset hard rock -yhtyeet ovat niittäneet mainetta maailmalla jo vuosikymmenten ajan. Eräänlaisena uranuurtajana voidaan pitää Hanoi Rocksia, joka raivasi tietä muillekin yhtyeille jo 1980-luvulla.

Hanoi Rocks perustettiin vuonna 1979, kun Antti Hulkko esitteli Matti Fagerholmille kitaristi Stefan Piesnackin. Kun remmiin liittyi vielä Jan Stenfors, Nedo Soininen ja Peki Sirola, oli bändin ensimmäinen kokoonpano valmis. Antti Hulkko, eli Andy McCoy, ei siis kuulunut Hanoi Rocksin alkuperäiskokoonpanoon, vaan oli enemmänkin tutustuttanut muut bänditoverit Matti Fagerholmiin, eli Mike Monroeen.

Erinäisten sattumusten kautta kävi kuitenkin niin, että Andy McCoysta tuli Hanoi Rocksin kitaristi ja Sam Yaffa otti pian bändin basistin paikan. Hanoi Rocksin kultakautta kesti aina vuoteen 1985 asti, jolloin bändi hajosi. Hanoi Rocksia ei kuitenkaan vielä tuolloin kuopattu täysin ja se teki paluun vuonna 2001. Viimeinen Hanoi Rocks keikka soitettiin vuonna 2009, jonka jälkeen bändi lopetti toimintansa lopullisesti.

Hanoi Rocks oli kuitenkin merkittävässä asemassa monien suomalaisten hard rock -yhtyeiden synnyn kannalta. Heistä vaikutteita on ottanut tänä päivänä kovaa nousukiitoa tekevä Santa Cruz, joka koostuu neljästä helsinkiläisnuoresta. Santa Cruzin perustivat laulaja-kitaristi Arttu Kuosmanen ja kitaristi Joonas Parkkinen ja he julkaisivat omakustanteet vuosina 2009 ja 2011. Spinefarm Records antoi heille levytyssopimuksen ja Santa Cruzin ensimmäinen studioalbumi julkaistiin vuonna 2013. Toinen albumi on julkaistu vuonna 2015. Santa Cruz valloittaa tällä hetkellä maailmaa kiertämällä ympäri Eurooppaa ja muun muassa Skid Row’n Sebastian Bach on pyytänyt heidät yhteiskiertueelle kanssaan.

About

View all posts by