Tunnettuja äänisuunnittelijoita Suomessa

Äänisuunnittelijat ovat perinteisesti työskennelleet musiikki- ja elokuva-alalla. Alaa voi Suomessa opiskella Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa, ammattikorkeakouluissa Tampereella ja Helsingissä, sekä lisäksi Turun taideakatemiassa. Nykyään äänisunnittelijoille on paljon kysyntää myös mobiili- ja peliteollisuudessa.

Eräs suomalaisen äänisuunnittelut pioneeri on Matti Kuortti, joka toimii nykyään Taideteollisen korkeakoulun äänisuunnittelun professorina. Hänen mukaansa elokuvateollisuuden tekninen laatu on mennyt valtavan harppauksen eteenpäin 1970-luvulta, jolloin hän itse toimi äänittäjänä mm. Risto Jarvan elokuvissa. Kuorttin mukaan kysyntää hyville äänisuunnittelijoille on jatkossa entistä enemmän, sillä digitalisoitumisen myötä, monilla aloilla panostetaan nyt entistä enemmän äänituotantopuoleen.

Tällä hetkellä yksi tunnetuimpia suomalaisia äänisuunnittelijoita puolestaan on Ari Pulkkinen, jonka Aritunes studio on tuottanut äänimaailman mm. lukuisiin suosittuihin peleihin, kuten Angry Birdsiin ja Trine 2:een. Hänen peleihin luomaansa musiikkia ja äänimaailmaa on kuultu jo yli kahdessa miljardissa pelikonsolissa, älypuhelimessa ja muussa pelilaitteessa. Pulkkinen on uuden sukupolven äänisuunnittelija, ja samalla hän toimii varmasti tiennäyttäjänä myös tuleville saman alan ammattilaisille. Äänisuunnittelun arvostus on muutenkin kasvanut ja toivon mukaan tulemme näkemään useita Matti Kuorttin ja Ari Pulkkisen työn jatkajia tulevaisuudessakin.

About

View all posts by